Hoe een glazen douchewand je een gevoel van vrijheid kan geven

Douchewanden vallen erg op in een badkamer. Aangezien we best veel tijd besteden in de badkamer en het steeds meer een plek van ontspanning begint te worden, is de aankoop van een nieuwe douchewand een belangrijke stap.

Kies je voor doorzichtige glazen douchewanden om je vrij te voelen. Of houdt je van privacy en ga je liever voor een matte versie?

Koop je alleen een deur of een geheel douchecabinet?

En dan is er nog de keuze uit douchekoppen. Een regendouche zorgt voor veel luxe, maar ook een gewone douchekop misstaat niet in een mooie inloopdouche. Veel keuze dus.

Duurzame onder de douche

Verschillende vormen van douchewanden

Een stijlvolle douchewand geeft je badkamer net iets meer sfeer. Maar de functionaliteit is natuurlijk net zo belangrijk. Douchewanden houden namelijk veel water tegen zodat je niet na elke douchebeurt je badkamer hoeft te dweilen. Douchewanden bestaan in allerlei vormen en maten. Zo heb je badwanden. Dit zijn douchewanden die gemaakt zijn voor een douche-bad combinatie. Ideaal voor kleinere badkamers. Deze wanden zijn ook draaibaar zodat badderen in de open lucht ook mogelijk is. Maar je hebt ook grotere versies van douchewanden: inloopdouches en douchecabines. 

 

Type douchewanden: een inloopdouche

Een inloopdouche is een luxe en fijne vorm van een douche waarbij de douchewand om de douche heen is gemaakt. Bij deze vorm sta je met de voeten gewoon op de tegelvloer en heb je dus geen last van een struikelpartij door een opstapje.

De douchewand wordt aan de muur bevestigd. In deze vorm zit geen deur waardoor je een vrijer gevoel krijgt dan bij een douchecabine.

Je kunt ervoor kiezen om een doorzichtige douchewand te kopen, of een matte versie als je meer privacy wenst. 

Type douchewanden: een douchecabine

Een andere vorm van douchewanden is een complete douchecabine. Deze luxe vorm bestaat niet alleen uit douchewanden, maar ook uit een douchebak en douchekoppen. Deze vorm heeft een douchedeur in zijn geheel zitten. Een groot voordeel van deze vorm van douchewanden is dat de ruimte buiten de cabine niet nat wordt en er geen warmte verloren gaat. Ook bij dit type kan er worden gekozen tussen doorzichtige douchewanden, of een matte vorm. Mocht een klapdeur niet passen, kan er ook nog voor een schuifversie van douchedeuren worden gekozen.

Type douchewanden: een douchedeur

Een laatste vorm van een douchewand is om een enkele douchedeur tussen twee muren te zetten. Het is dus een douchewand die alleen maar bestaat uit een wand, en niet uit meerdere douchewanden zoals bij de andere twee versies.

Deze douchedeur kan door middel van een gleuf direct op de grond worden geplaatst. Een douchebak is dus geen vereiste. Op deze manier heb je net iets meer luxe in de badkamer. Wil je wel graag een douchebak, dan kan je de douchedeur altijd op de douchebak laten installeren.

De inrichting van de badkamer

Niet alle huizen, en niet alle badkamers zijn even groot. Daarom is het belangrijk dat je eerst uitzoekt hoe je de badkamer wilt inrichten voor je overgaat op het kopen van douchewanden, douchedeuren en nieuwe douchekoppen.

Een douchecabine met een douchedeur die openklapt is mooi in een grote badkamer terwijl een inloopdouche met een schuifdeur en een enkele wand juist handig is in bijvoorbeeld een appartement. Getint of melkkleurig glas is handig voor privacy maar geeft wel een benauwend effect in een kleine badkamer. Doorzichtige douchewanden zijn hierbij een goede optie zodat het licht overal doorheen kan komen.

Halve douchewanden of tot het plafond?

Er is zoveel keuze als je de badkamer gaat verbouwen. Maar het is erg leuk om een geheel nieuwe sfeer te geven aan een ruimte die je vaak gebruikt. Badder jij graag met een glazen douchewand om je heen.

Of neem je liever een snelle douche in een complete douchecabine met douchedeur? Als je alleen woont heb je misschien wel graag een douchewand die tot het plafond reikt zodat je een regendouche kan installeren. En als je kinderen hebt, wil jij wellicht graag halve douchewanden zodat je er altijd overheen kunt kijken of alles wel goed gaat.

Materialen van douchewanden

Douchewanden worden gemaakt van allerlei soorten materiaal: glas, kunststof, matglas en er zijn zelfs douchwanden met een patroon erin. Gehard glas is zeer sterk en vergt weinig onderhoud.

Daarnaast is het gemakkelijk te monteren. Door de doorzichtige douchewanden krijg je een ruime, luxe uitstraling in de badkamer. Maar met een groot gezin is het wellicht handiger om voor matglas te kiezen, zodat kinderen hun tanden kunnen poetsen terwijl iemand anders aan het douchen is. Praktisch of luxe. Met veel douchewanden is het allebei mogelijk. 

Douchewanden met of zonder douchebak

Het is geheel persoonlijk of je ervoor kiest om alleen douchewanden te kopen zonder douchebak, of een complete cabine.

Een inloopdouche met glazen douchewanden kan een vrijer gevoel geven en voor kinderen en oudere mensen is het ook handig dat er geen opstapje aanwezig is.

Maar een complete douchecabine geeft voordelen zoals meerdere douchekoppen en massagestralen van de zijkant.

Douchebakken kunnen meer grip geven en door een complete afsluiting met douchedeur kan er ook geen water door de badkamer stromen.

Daarnaast wordt de warmte beter vastgehouden dan bij een douche met enkele douchewanden eromheen.

Schoonmaken van douchewanden

Een waterontharder zorgt ervoor dat ‘hard water’ wordt omgezet in ‘zacht water’. Het kalkgehalte in het water wordt verminderd.

Dit is niet alleen goed voor de douchewanden, maar ook voor je huid. Glazen douchewanden zijn erg gevoelig voor kalk. Daarom is het handig om de wanden na elke douchebeurt droog te maken.

Ook kun je de douchewanden regelmatig met verdund azijn schoonmaken. Dit zorgt voor een glanzend effect.

Douchewanden kopen

Enkele douchewanden, een douchedeur, een complete douchecabine of nieuwe douchekoppen. Je kunt het allemaal online vinden. Op internet kun je zelfs een geheel eigen badkamer ontwerpen zodat je meteen kunt zien hoe het er in het echt uit zal zien. Heb je liever een inloopdouche, of toch een bad-douche combinatie? Ook kun je naar een winkel