Kies jij voor een moderne designradiator in huis?

Een designradiator is absoluut geen luxe in Nederland. Het is een noodzaak, vooral in de winter. We hebben een relatief koud klimaat en we moeten ons huis dan ook zo warm mogelijk houden met behulp van verwarmingen.

Door te kiezen voor een radiator in plaats van vloerverwarming ben je niet alleen goedkoper uit, maar haal je ook een mooie blikvanger in huis. En wat dacht je van een handdoekenverwarming in de badkamer of keuken? Dit is ook een vorm van een radiator. Een designradiator kopen is dan ook best een goed idee.

Hoe werkt een radiator?

Een radiator werkt hetzelfde als een gewone radiator. Warm water wordt verdeeld over verschillende leidingen die zijn verbonden met een aantal radiatoren.

Duurzame onder de douche

Deze radiatoren zijn verdeeld over verschillende ruimtes in het huis. De designradiator zit vol buizen waar warm water doorstroomt. De warmte straalt de ruimte in en verwarmt de woonkamer, keuken, badkamer of waar jouw designradiator ook hangt. Er zijn verschillende typen radiatoren (tien, elf, twintig, eenentwintig, tweeëntwintig en drieëndertig). Het getal geeft aan hoeveel platen en convectoren een radiator heeft.

Wat is een designradiator?

Tegenwoordig heeft een radiator meer functies dan alleen het huis verwarmen. Een designradiator is een mooi ontworpen verwarming die volledig opgaat in de ruimte of juist opvalt vanwege het bijzondere ontwerp.

Een designradiator kan verschillende functies hebben. Wil je een designradiator bestellen? Dan is een handdoekenverwarming bijvoorbeeld een goed idee. Een designradiator mag opvallen.

Op deze manier kan het een belangrijk onderdeel van de inrichting en sfeerbepaling van het huis zijn. Industrieel zwart in de keuken bijvoorbeeld. Of juist romantisch wit in de badkamer met roze handdoeken erop.

Voordeel van een radiator op vloerverwarming

Ga jij misschien een radiator bestellen? Een voordeel van een radiator ten opzichte van vloerverwarming is dat ze gemakkelijk te installeren zijn.

Het is bij de installatie van een designradiator niet nodig om de hele vloer eruit te slopen om er een verwarming onder te leggen. Daarnaast kun je met een radiator ook een mooie blikvanger creëren in huis en in keukens en badkamers de functie gebruiken om handdoeken te drogen en verwarmen. Als laatste is een radiator ook nog goedkoper dan vloerverwarming en zorgt het voor een snellere opwarming en afkoeling van de ruimte.

Verschillende soorten radiatoren

Als je kiest voor een designradiator kun je kiezen uit twee soorten wat betreft de afwerking: een buisradiator of een paneelradiator.

Hoewel de paneelradiator normaliter een type designradiator is die de radiator wegwerkt in het huis, kun je deze versie ook juist in allerlei kleuren krijgen. Op deze manier valt je designradiator juist op. Dit een leuke manier om de sfeer van je kamer te veranderen. Een buisradiator heeft een wat slecht imago maar ook een handdoekenverwarming is een voorbeeld van een buisradiator. Als je een radiator van deze versie koopt, kan het juist heel mooi en handig zijn in huis.

Designradiator in de woonkamer

Wil je een radiator kopen voor in de woonkamer? Dan kun je kiezen uit een verticale of een horizontale versie. Het voordeel van een verticale radiator is dat het meer warmte afgeeft doordat de oppervlakte groter is dan die van een horizontale designradiator.

De verticale versie wordt vaak naast ramen of deuren geplaatst. Aangezien je veel verschillende soorten radiators kan bestellen, kan je er een kiezen die helemaal bij jouw inrichting past.

Radiator in de badkamer

Een bekende designradiator is natuurlijk de handdoekverwarming. Een verticaal of horizontaal rek dat de handdoeken snel droogt en ook nog eens heerlijk verwarmt.

Door de speciale vorm van deze designradiator kan je het monteren op plekken waar een standaard radiator niet zou passen. Je hoeft niet bang te zijn dat het slecht is voor de radiator om in een vochtige plek zoals de badkamer te hangen.

Een radiator die gemaakt is voor de badkamer heeft een speciale afwerking waardoor het goed tegen vocht kan. Andere vormen van een badkamerradiator is een spiegelverwarming.

Designradiator in de keuken

Als je de keuken gaat verbouwen kun je erover nadenken om er een radiator in te plaatsen. Door een radiator te kopen kun je de keuken een moderne en strakke uitstraling geven.

Ook kun je ervoor kiezen om eenzelfde soort verticale of horizontale handdoekenverwarming te plaatsen in de keuken als in de badkamer. Want ook in de keuken kan het best handig zijn om de handdoeken en theedoeken te drogen op de radiator. En dan heb je gelijk ook een warme ruimte in de winterperiode.

Het materiaal van de designradiator

Je gaat een radiator bestellen? Bedenk dan als laatste even welk materiaal je graag wilt hebben. Een designradiator is gemaakt van geleidend materiaal, maar er zijn vier verschillende soorten van dit materiaal: gietijzer, staal, rvs en aluminium. Een gietijzeren designradiator heeft tijd nodig om op te warmen en af te koelen. Aluminium radiatoren zijn snel warm en koelen ook snel af. Ze zijn ook een stuk lichter van gewicht waardoor het monteren een stuk gemakkelijker is. Net als rvs-radiatoren zijn ook aluminium radiatoren roestwerend.

De radiator aansturen met een thermostaat

Wil je graag in de ochtend de badkamer lekker warm hebben en in de avond juist de keuken en de woonkamer?

Dit kun je allemaal instellen door de designradiator aan te sluiten op een klokthermostaat. Met behulp van deze thermosstaat kan je per uur regelen welke designradiator aangaat, of juist op een laag pitje wordt gezet. Zo verlies je niet onnodig veel warmte, en houdt je de energierekening ook meer onder controle. En als er overdag niemand thuis is om te genieten van de radiator, dan kan je ze zelfs allemaal even uitzetten.

Het vermogen onderzoeken van je designradiator

Wil je nu wel erg graag een designradiator kopen? Dan is het een goed idee om eerst even uit te zoeken hoeveel vermogen jouw designradiator nodig heeft.

Het aantal Watt dat jouw designradiator gebruikt hangt namelijk af van zijn plek in het huis en hoe goed de woning is geïsoleerd.

Als je huis goed geïsoleerd is dan heb je een minder hoog vermogen nodig om toch een warme ruimte te krijgen dankzij die mooie designradiator.